Coraz częściej spotykamy w daniach mięso perliczek. Zdobywają one coraz większą popularność. Mięso z hodowlanej perliczki jest bardzo smaczne oraz pożywne. Takie mięso ma wysoką zawartość białka i co cieszy konsumentów, niską zawartość tłuszczów. Porównując perliczki do wołowiny, to ma ono aż trzy raz mniej tłuszczu w swoim składzie. Mięso perliczki w smaku podobne jest do mięsa indyczego, czy bażanta. Mięso perliczki, możemy przygotować na wiele sposobów, na przykład: smażyć, piec, czy dusić.
Mięso perliczki, z dużą zawartością białka
Perliczki bogate są w białko, które ma istotną funkcję w diecie człowieka. Białko spożywane jest w celu wzmocnienia mięśni. Dodatkowo ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy oraz hormony. Mięso perliczki zawiera, aż 28% białka, co jest więcej niż w przypadku mięsa z kurczaka. Zawiera również więcej aminokwasów, co powoduje, że jest zdrowsza niż kurczak.
Nasza aktywność, wiek wpływa na poziom zapotrzebowania na białko, a spożywanie mięsa perliczek może zaspokoić to dzienną porcję białka dla naszego organizmu.
Tłuszcz i cholesterol – jak jest w przypadku mięsa z perliczki?
Jako że mięso z perliczki jest klasyfikowane jako chude mięso, informuje nas również o niskiej zawartości tłuszczu, jak i cholesterolu. Pomimo że nasz organizm ma zapotrzebowanie na tłuszcze i cholesterol, w innych produktach spożywamy ich, aż nadto. Dlatego sięganie po mięso perliczki, pomoże zachować nam balans i uchronić przed spożywaniem dużej ilości tych składników odżywczych.
Spożywanie produktów wysokotłuszczowych, może przyczynić się do wielu chorób. Zawartość tłuszczu w perliczkach to około 3%, dużo mniej w porównaniu do kurczaka. Pomimo niskiej zawartości tłuszczu, posiada ona nadal inne korzystne tłuszcze, np. kwasy omega. Mają one wpływ na przepływ krwi, zapobiegają powstawaniu zakrzepów, oraz stanów zapalnych. Spożycie 100 gramów mięsa z perliczki, pozwala nam dostarczyć aż 10% dziennego zapotrzebowania w kwasy omega-3.
Witaminy i minerały – czyli jakie występują w mięsie perliczki
Mięso perliczki jest bogate w różne witaminy i minerały korzystne dla naszego organizmu. Dzięki spożywaniu tego mięsa możemy dostarczyć wszystkie te, których potrzebujemy. Jak wiemy, każda z witamin i minerałów, ma konkretną funkcję dla naszego organizmu. Poniżej przedstawiamy te, które są zawarte w perliczkach:
- Potas – aż 383 mg, czyli 8% naszego dziennego zapotrzebowania – potas istotny jest dla zachowania równowagi elektrolitów i płynów, prawidłowego funkcjonowania nerwów oraz mięśni, dodatkowo reguluje przepływ krwi.
- Fosfor – 226 mg, czyli 23% dziennego zapotrzebowania – fosfor odpowiedzialny jest za tworzenie zębów oraz kości, utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową oraz tworzy odpowiedni metabolizm energetyczny.
- Magnez – 23 mg, czyli 6% dziennego zapotrzebowania – reguluje pracę mięśni oraz nerwów, produkuje niezbędną energię i ciśnienie krwi.
- Żelazo – 2,8 mg, czyli 16% naszego dziennego zapotrzebowania – odpowiada za tworzenie krwi.
- Wapń – 13 mg, czyli 1% naszego zapotrzebowania – wapń jest ważny dla zadbania o zdrowie naszych kości, skurczu mięśni oraz krzepnięcia krwi.
- Sód – 64 mg, czyli 3% dziennej dawki – zachowuje równowagę elektrolitów, utrzymuje prawidłowe funkcjonowanie nerwów oraz mięśni, reguluje ciśnienie krwi.
- Witamina A – 12 mg, 1% dziennego zapotrzebowania – odpowiedzialna jest za wzrok, skórę, odporność.
- Witamina B1 – 0,1 mg, czyli 7% dziennego zapotrzebowania – odpowiada za metabolizm energetyczny, prawidłowe funkcjonowanie nerwów.
- Witamina B2 – 0,2 mg, czyli 12% dziennego zapotrzebowania – odpowiada za ochronę antyoksydacyjną, utrzymuje tkanki oraz ważna jest dla metabolizmu energetycznego.
- Witamina B12 – 0,4 mg, czyli 17% naszego dziennego zapotrzebowania – ważna jest dla syntezy DNA, odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie nerwów oraz powstawanie czerwonych krwinek.
- Witamina B9 – 0,5 mg, czyli 1% naszego dziennego zapotrzebowania – odpowiada za podział komórek oraz prawidłowy rozwój cewy nerwowej.
- Witamina B6 – 0,5 mg, czyli 25% dziennej dawki – odpowiada za metabolizm aminokwasów, tworzenia hemoglobiny oraz syntezę neuroprzekaźników.
- Witamina B5 – 1,3 mg, czyli 13% naszego dziennego zapotrzebowania – utlenia kwasy tłuszczowe, ważna jest dla metabolizmu energetycznego oraz syntezy hormonów.
Podsumowanie informacji o wartości mięsa z perliczki
Mięso z perliczki jak wyżej wspomnieliśmy, bogate jest w białko. Cenną informacją również jest fakt, że ma niską zawartość tłuszczu oraz cholesterolu. Mięso z perliczki jest klasyfikowane jako chude mięso. Jest dobrym źródłem witamin i minerałów.