Dynia- dlaczego warto zastosować ją w diecie kur.

Choć może wydawać nam się to absurdalne, to tak- podajemy kurom dynię jako paszę.

Kury jak najbardziej mogą jeść dynię. Najlepiej w okresie jesiennym kiedy są one dostępne wszędzie, mamy ich wtedy pod dostatkiem. Dobrze jest wtedy zaopatrzyć się w nią na okres zimowy. Należy jednak pamiętać, aby dostarczać im świeżej dyni, nie takiej która jest przetworzona bądź z dodatkami syropów czy cukrów, których nie uwzględniamy w diecie kur. Dodatek np. ususzonej dyni pomaga uzupełnić niedobory witamin.

Wyróżnia się walorami smakowymi i zdrowotnym. Jest ona bardzo bogata w składniki odżywcze. Jej miąższ bardzo pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, wzmacnia odporność. Nasiona dyni mają zastosowanie przeciwpasożytnicze oraz odrobaczają. Jako stała główna pasza się nie nadaje, zaś stosowana jest na wzgląd witamin jakie ona w sobie zawiera.

Jej uprawa jest mało wymagająca. Można ją siać w miejscach, gdzie inne rośliny nie dają plonów. Należy pamiętać, że zwierzęta jedzą chętnie to co ładnie wygląda i smakuje, więc takim rozwiązaniem jest właśnie dynia. Dzięki wpływowi dyni możemy zaobserwować podczas zabioru jaj, że ich żółtka są jaśniejsze.

Pestki dyni jako produkt odrobaczający.

Pestki dyni w swojej zawartości mają kukurbitacynę, która ma działanie obezwładniające większość pasożytów w przewodzie pokarmowym.

Ciekawostką jest, że suszone pestki dyni tracą kukurbitacynę, tym samym tracąc skuteczność metody odrobaczenia. Zalecane więc jest stosowanie świeżych pestek dyni.

Pozytywne wartości dyni.

Dynia cechuje się dużą zawartością witamin, minerałów, przeciwutleniaczy. Ma również ona niską zawartość tłuszczów nasyconych. Witaminy, w które również jest bogata wyróżnia się:

  • Witaminę A- pomaga ona kurom zregenerować komórki oraz poprawić ich układ odpornościowy na lepszy. Jej brak w organizmie ptaków można stwierdzić, gdy w żółtku pojawi się krew bądź z ich oczu i gardła wydobywa się ropny śluz. Można zaobserwować wtedy również problemy z oddychaniem,
  • Potas- jest to witamina, która jest potrzebna w prawidłowym rozwoju małych kurczaków. Jego działania mają korzystny wpływ podczas upałów.
  • Witamina E- chroni kury przed bakteria e. coli, kokcydiozą czy zapaleniem oskrzeli. Wspomaga ich układ odpornościowy.
  • Cynk- wpływa on korzystnie do prawidłowego rozwoju kości. Nie obieraj nasion ze skórki, ponieważ pod nią jest on zawarty. Najlepiej podawać je w całości wraz ze skórką. Jego niedobór może przyczynić się do deformacji kości czy nawet zahamowania wzrostu.

Zwierzęta lubią dynie, zwiększają one apetyt zwierząt oraz również przyrost. Dzięki niej również możemy zaoszczędzić na kosztach ponoszonych poprzez zakup leków/antybiotyków czy opłaty związane z wizytami weterynaryjnymi.

Występowanie dyni w diecie zwierząt i powodowanie tylu dobrych skutków zostały potwierdzone doświadczeniami prowadzonymi w Polsce i zachodniej Europie. Również dodatkowym atutem jest oszczędność, która może sięgać dużej różnicy w porównaniu z kupowaniem tradycyjnych mieszanek.