Co to jest pierzenie kur i dlaczego tak się dzieje?

Pierzenie się drobiu jest naturalnym procesem zrzucania i odrastania piór. Podczas procesu pierzenia się drób wchodzi w stan odpoczynku od składania jaj, gromadząc w tym czasie niezbędne składniki odżywcze i energetyczne. Jest to naturalne zjawisko, dzięki temu ptactwo ma zdolność do ucieczki w trakcie lotu oraz zwiększa to ich ochronę przed zimnem w okresie zimowym. W naturalnym środowisku pierzenie występuje raz do roku. W niektórych przypadkach dwa razy w roku czasami zdarza się, że ptactwo pierzy się raz na dwa lata (jednak są to rzadkie przypadki).

Pierzenie w fazach wzrostu – jak to wygląda

Pierzenie jest w fazie jednego całkowitego zrzucenia pierza, następie w 3 częściowych, aż do momentu składania jaj.

  1. Pisklę kury – pierwszy całkowity proces pierzenia się występuje w okresie 1-6 tygodni.
  2. Kolejne częściowe są w okresie
  • 7-9 tygodnia,
  • 12-16 tygodnia życia
  • oraz 20-22 tygodnia.

Podczas ostatniego częściowego pierzenia zaczynają wyrastać sztywne pióra ogonowe.

Co wpływa na pierzenie się drobiu?

Pierzenie drobiu w sposób naturalny występuje zazwyczaj na przełomie marca i kwietnia, a powinno skończyć się do lipca. Wtedy znowu kury nioski, znowu zaczynają nieść jajka. Proces ten jest spowodowany kilkoma czynnikami, takimi jak:

  • fizyczne wyczerpanie oraz znużenie;
  • Wydzielanie hormonów przez tarczycę;
  • Koniec cyklu składania jaj;
  • Krótszy dzień, co ma wpływ na krótszy czas karmienia, powodując, w niektórych przypadkach spadek masy ciała;
  • Również czynniki zewnętrzne mogą mieć wpływ na pieprzenie się drobiu.

Od drobiu wymaga się nieśności jaj przez okres 11 miesięcy, które zostały wylęgnięte w sezonie. Kury, które rozpoczęły nieśność w czerwcu, powinny znosić jaja do kwietnia. Nioski, które rozpoczynają znoszenie jaj w sierpniu, będą znosiły jaja do kwietnia (co daje 9 miesięcy nieśności).

Jak dbać o drób w czasie pierzenia?

Ptactwo w okresie pierzenia potrzebuje odpowiedniej diety, która pomoże utrzymać ich zdrowy stan zdrowia oraz pomóc w powrocie wzrostu nowego pierza i znoszenia jaj. Wtedy do ich diety należy dodać większą ilość białka. Jest to najlepsze rozwiązanie, aby pomóc ptactwu w odroście pierza oraz powrocie do składania jaj.

Nie powinniśmy również narażać drobiu na niepotrzebny stres. W okresie linienia należy zapewnić im jak najlepszy komfort. Należy unikać nadmiernego dotykania, ponieważ skóra w miejscach pozbawionych upierzenia jest wrażliwa. Należy również unikać wprowadzania nowych osobników do kurnika, może to zwiększyć stres u kur.

Dodatkowo dobrze jest zapewnić im czystą ściółkę, by mogły się zrelaksować w miejscu odpoczynku. Powinniśmy również zadbać o dostęp do świeżej i czystej wody oraz odpowiednią cyrkulację powietrza. Pomogą one w zdrowym odroście piór.

W momencie kiedy kury przygotowują się do ponownego znoszenia jaj, należy stopniowo wracać do ich regularnej diety. Nie należy z dnia na dzień odstawiać diety wysokobiałkowej, ponieważ może to doprowadzić do rozstroju żołądka i nabawić je problemów trawiennych.

Jak wygląda proces pierzenia się kur?

Cały proces pierzenia się kur ma określoną kolejność, nie jest to przypadkowe wypadanie piór. Zaczyna się to wszystko od głowy i szyi, następnie przechodzi do grzbietu, piersi i brzucha, na samym końcu pióra wypadają ze skrzydeł i ogona. Zazwyczaj jest tak, że w początkowych fazach gubienia piór, kury nadal noszą jaja. Ustaje ono w momencie, kiedy kury zaczynają gubić upierzenie ze skrzydeł i ogona.

Wymuszane pierzenie kur – na czym to polega?

Wymuszone pierzenie kur to praktyka, którą wykorzystują hodowcy komercyjni, którzy chcą w szybkim czasie osiągnąć proces pierzenia, po to, aby kury mogły wrócić do szybszego składania jaj. Taka praktyka nie jest stosowana w domowych gospodarstwach, wymuszone pierzenie stosowane jest w dużych zakładach produkcyjnych. Właściciele takich zakładów, narażają na stres ptactwo, aby przyśpieszyć proces pierzenia. Ograniczają im również sztuczne oświetlenie. W najgorszym przypadku właściciele ograniczają również kurom jedzenie i wodę, czasami głodując je przez kilka dni.

WAŻNE! Według prawa Unii Europejskiej pozbawianie ptactwa na kilka dni jedzenia w celu sztucznego wymuszania pierzenia jest zakazane.

Podsumowanie

Pierzenie kur, jest procesem naturalnym, który pomaga kurom zregenerować się i zacząć od nowa znosić jaja. W tym czasie powinniśmy zadbać i ich komfort i spokojne miejsce do relaksu, aby mogły faktycznie odpocząć i w pełni nabrać siły. Należy dbać o ich miejsce pobytu, zapewnić im czystą ściółkę. Nieograniczony dostęp do czystej i świeżej wody. Należy również zadbać o dietę, która będzie skuteczniejsza w okresie pierzenia.

Przewijanie do góry
WordPress Cookie Plugin od Real Cookie Banner