Wołowina Grass Fed hodowana jest w sposób ekologiczny, dlatego jej mięso jest takie smaczne oraz bogate w białko, witaminy oraz składniki mineralne. Musi mieć zapewniony nieograniczony dostęp do pastwiska. Dieta bydła odmiany grass fed opiera się głównie na spożywanie traw i ziół z pastwisk, ale również dodatkiem paszowym (bez zawartości ziarna zbóż).
Właściwości jakie zawiera w sobie wołowina Grass Fed
Jest to wołowina, która najczęściej wybierana jest przez konsumentów. Poniżej kilka istotnych czynników które wpływają na jej wybór.
• Pełnowartościowe białko – przyswajalność tego białka przez ludzi sięga ponad 70%. Wołowina grass fed, zawiera połączenia białkowe, które odżywiają organizm.
• Kwasy omega-3 – mają działanie przeciwnowotworowe oraz spowalniają proces starzenia komórek.
• Witaminę B1 oraz B6 – witaminy te przyspieszają regeneracje po wysiłku oraz uczestniczą w syntezie białka, które odpowiedzialne jest za budowę mięśni.
• Witamina B12 – wspomaga dotlenienie mięśni, przeciwdziała niedokrwistości, chronik komórki nerwowe. W wołowinie pozyskujemy więcej tej witaminy, niż w produktach roślinnych.
• L-karnityna -odpowiada za regenerację organizmu po wysiłku, przyspiesza przemianę materii oraz pozytywnie wpływa na układ krążenia.
• Kreatyna – wspomaga przyrost masy mięśniowej, poprawia sprawność fizyczną, przyspiesza spalanie tłuszczów.
• Kwas linolowy – wspomaga proces redukcji tłuszczu, wspomaga oczyszczanie krwi z toksyn oraz pomaga pozbyć się toksyn z organizmu.
• Tauryna – pomaga transportować kreatynę do mięśni.
• Składniki mineralne, które mają wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Mają wpływ na układ nerwowy, przemianę materii, wpływają pozytywnie na kości, mięśnie i stawy. Najważniejsze z nich to: magnez, fosfor, cynk, potas oraz żelazo.
Które elementy wołowiny są najlepsze na steki?
Z mięsa wołowego uzyskamy wiele części mięsnych, jednak na steki nie wszystkie będą odpowiednie. Poniżej kilka z nich:
- polędwica;
- antrykot;
- łata;
- rostbef.
Jak rozpoznać dobrą wołowinę?
Wybór takiej wołowiny to nie lada gratka. W większości przypadków, kupując wołowinę w zwykłym markecie dostaniemy “odpady” krów mlecznych. Jak wiadomo, jakość tych odmian przeznaczona na mięso jest znacznie niższa niż w przypadku hodowanych bezpośrednio na mięso. Cechy, które wyróżniają dobrą wołowinę grass fed:
- barwa – musi być ona odpowiednia, klasyfikowana od jasnoczerwonej po brunatną;
- marmurkowatość – tkanka łączna (w dużej mierze tłuszcz), to w niej znajduje się najwięcej smaku oraz soczystości;
- zapach – w postaci surowej jest neutralny, po obróbce nabiera intensywnego zapachu;
- rasa bydła mięsnego;
- za jakość dobrej wołowiny również odpowiada zbilansowana dieta oraz warunki hodowli. Stosowanie naturalnych pasz, wyhodujemy wysoką jakość mięsa;
- sezonowanie – przechowuje się mięso nawet do kilku miesięcy, aby wołowina nabrała lepszego aromatu, kruchości oraz smaku;
- przechowywanie – najbezpieczniejszy sposób to mrożenie w małych porcjach (wg rozeznania ma to pozytywny wpływ na stopień kruchości mięsa)
PODSUMOWANIE INFORMACJI O WOŁOWINIE GRASS FED
Powyżej przedstawiono najważniejsze informacje, które przydadzą się przy wyborze wołowiny. Odmiana grass fed bogata jest w cenne składniki odżywcze, co nie tylko ma pozytywny wpływ na organizm człowieka ale również posiada wyjątkowe walory smakowe. To właśnie z tych powodów szefowie kuchni oraz smakosze wołowiny sięgają po odmianę grass fod.