Kaczki francuskie – hodowla przydomowa 

Kaczki francuskie-najważniejsze informacje o ich hodowli 

Kaczki francuskie to jedne z kaczek ogólnoużytkowe, nazywane również kaczkami piżmowymi. Ich cechy szczególne to  wysoki wskaźnik rozrodu, dobry przyrost masy oraz wydajność rzeźną. Ich mięso ma posmak dziczyzny i jest drobnowłókniste. Hodowane są na produkcję jaj, mięso oraz pierze. Kaczki francuskie są odporne na różnego rodzaju choroby.  

Waga oraz budowa kaczek francuskich 

Jest znaczna różnica w masie ciała między płciami kaczek francuskich. Samice osiągają masę do 2,5 kilograma i charakteryzują się drobną i smukłą budową ciała.  

Samce natomiast osiągają do 5 kilogramów masy ciała, charakteryzują się masywną budową.  Rozpoznamy je po białym upierzeniu i pomarańczowym dziobie. Ich szyja jest bardzo dobrze umięśniona. Potrafią latać, co daje im bardzo silne skrzydła i wydatny mięsień piersiowy.  

Warunki, w których hodujemy kaczki francuskie 

Ten gatunek kaczek możemy utrzymywać w różnych systemach. 

  1.  Możemy hodować je w systemie ekstensywnym, jednak należy pamiętać tutaj o udostępnienie im zbiornika wodnego. Jest to chów prowadzony niewielkimi stadami, zazwyczaj 1 samiec na 5 samic.  
  1. Niektórzy hodowcy decydują się na chów intensywny, co nie jest zalecane ze względu, że kaczki francuskie są wrażliwsze na niższe temperatury. Wtedy zimą zalecane jest dogrzewanie pomieszczeń.  
  1. Chów w systemie półintensywnym, na początku zaczynami od hodowli w budynkach (do 3 tygodni), następnie udostępniamy im bezpieczny wybieg. 

Pomimo że hodowla kaczek nie jest wymagająca jak z innymi zwierzętami, warto dostosować im warunki, w których będzie im najlepiej. Udostępnienie wybiegu, pomoże im w utrzymywaniu dobrej kondycji, ale również wpłynie pozytywnie na ich odporność organizmu. Kaczki francuskie, zwane również piżmowymi doskonale czują się w podmokłych terenach.  

Temperatura w budynkach powinna osiągać 18 stopni przez cały czas. Podczas tuczu powinny mieć dodatkowo zapewnione światło do 16 godzin na dobę.  

Wartości odżywcze kaczki francuskiej 

Kaczki, które są hodowane -klasyfikuje się jako jedne z pełnowartościowych produktów spożywczych. Ich mięso zawiera wysoką zawartość białka. Bogate jest w wiele witamin, między innymi takie jak: wit. A, wit. E oraz witaminy z grypy B. Ich mięso jest również bogate w tłuszcze, które są korzystne dla zdrowia oraz układu krwionośnego. 

Kaczki piżmowe – ogólnoużytkowe 

Kaczki tej rasy mają bardzo dobrą mięsność oraz wysoki wskaźnik nieśności. Długość chowu kaczek piżmowych zależy od płci. Samice potrzebują do 9 tygodni, aby osiągnąć pełny wzrost. Samce natomiast do 12 tygodni. Okres lęgowy kaczek hodowlanych występuje od marca do sierpnia.  

Żywienie kaczek w hodowli 

Należy pamiętać o zbilansowanej diecie i nieograniczonym dostępie do wody pitnej. Ich dieta opiera się na pełnoporcjowych paszach, które są bogate w źródło białka, witamin, minerałów oraz są wysokoenergetyczne. Dieta uzależniona jest od wieku, ale standardowo w jadłospisie znajdziemy: 

  • ziarna zbóż; 
  • rośliny z rodzaju motylkowatych; 
  • śruty poekstrakcyjne; (kukurydzianą, jęczmienną, pszeniczną) 
  • zielonki; 
  • suszu z trwa; 
  • rzęsa wodna; 
  • moczarka kanadyjska; 
  • parowane ziemniaki; 
  • otręby pszenne; 
  • ziarno owsa; 
  • buraki; 

Czy kaczki francuskie chorują? 

Hodowla kaczek piżmowych jest wysoceopłacalna, ponieważ cechują się wysoką odpornością na większość chorób. Jednak są takie choroby, które je dotykają, np: 

  • Biegunka – jest to choroba, która dotyczy młodszych kacząt. Objawy to letarg oraz brak apetytu. 
  • Stany zapalne jajowodów bądź jego wypadnięcie – pojawia się, gdy ptactwo znosi zbyt duże jaja w porównaniu do swojego wzrostu. Objawy jakie występują to: utrata wagi oraz pojawienie się krwawienia. 
  • Obżarstwo – pojawi się, gdy będzie zwierzętom brakowało witaminy A oraz witaminy E. Spowoduje to dziabnie i wyjadanie wszystkiego do czego będą miały dostęp. 
  • Katar – jeśli w diecie wystąpi złej jakości pasza lub zbyt duża ilość spożywanych warzyw doprowadzi to do osłabienia, obrzęku, pojawienie się wodnistej wydzieliny z dziobu. 
  • Brak upierzenia – spowodowane złą dietą. 
  • Kokcydioza – jest to schorzenie wirusowe, wywołane przez wirusy. Choroba może mieć stan ostry i przewlekły. Objawy jakie się pojawią to utrata wagi oraz krwawa biegunka. 

Co zrobić, aby zapobiec wyżej wymienionych chorobom? 

Jeśli chcemy uniknąć zakażeń i pogorszeniu stanu ptactwa, należy odpowiednio się nimi zająć. Trzeba pamiętać, aby: 

  • Czyścić i dezynfekować pomieszczenie mieszkalne.  
  • Utrzymywać zbilansowaną dietę. 
  • Oddzielać chore kaczki od zdrowych. 
  • Dołączyć do diety witaminy i makroelementy. 

Jakie są wady oraz zalety prowadzeniu chowu kaczek piżmowych? 

Jedną z zalet hodowli kaczek francuskich jest fakt, że szybko rosną. Już pod koniec drugiego miesiąca wzrostu można przeznaczyć je na ubój. 

Mięso kaczki tego gatunku, wyróżnia się niską zawartością tłuszczu. 

Cechują się dużą produktywnością. Rocznie jeden osobnik jest w stanie znieść 280 jaj.  

Mają wysoką przemianę materii, która uzależniona jest od spożycia paszy. 

Jeśli mamy wymieniać wady hodowli kaczek francuskich, to należy wspomnieć o kosztach utrzymania młodego ptactwa.  

Kolejną wadą jest znalezienie wysokiej jakości gatunku, w większości hodowcy sprzedający ptactwo posiadają hybrydy. 

Podsumowanie

Kaczka piżmowa, ma wiele zalet. Jeśli decydujemy się na chów tej zwierzyny, warto ją rozważyć. Nie dość, że mają dużą odporność na zarażenie, to jeszcze ich produktywność w nieśności oraz mięso klasyfikuje się bardzo wysoko.  

Przewijanie do góry
WordPress Cookie Plugin od Real Cookie Banner