Indyki – hodowla ekologiczna

Ekologiczna hodowla indyków polega na wyhodowaniu ekologicznego mięsa, jaj oraz pierza. Chcąc prowadzić chów ekologiczny, trzeba przestrzegać wytycznych.

Zacznijmy od korzyści, jakie mamy z ekologicznej hodowli indyków.

Najistotniejszą korzyścią jest fakt, że mięso indycze jest bardzo smaczne, które nawet zaliczają do dietetycznego. Jakie inne mamy korzyści z tego chowu?

  • Mięso indycze jest łatwo przyswajalne – zalecane przy różnych chorobach układu pokarmowego;
  • Nie wywołuje reakcji alergicznych;
  • Mięso indycze ma dużą ilość aminokwasów oraz witamin, które są niezbędne dla człowieka;
  • Mięso indyka ma małą zawartość cholesterolu w porównaniu z innym mięsem;
  • Wątroba indyka wzbogaca organizm człowieka w kwas foliowy oraz witaminę K;
  • Mogą je spożywać kobiety w ciąży oraz dzieci;
  • Znoszą więcej jaj, które jednocześnie są większe niż kurze jaja;
  • Bardzo dobrze smakują;

Konsumpcja mięsa indyczego ma również dobry wpływ na układ nerwowy oraz pozwala zregenerować siłę fizyczną po ciężkiej pracy.

Wady ekologicznej hodowli indyków

Jak przy każdej hodowli zwierząt, trzeba odpowiednio o nie zadbać. Tyle, o ile dorosłe indyki, nie potrzebują jakieś szczególnej uwagi, to za to młode potrzebują jej wiele. Młode pisklęta są wyjątkowo wrażliwe oraz podatne na czynniki zewnętrzne. Jeśli chcemy, aby nasze indyki przeżyły należy zrobić wszystko, aby ich nie stracić. Hodowca musi zadbać o właściwe odżywianie, temperaturę oraz odpowiednie warunki ich pobytu. Jeśli to zostanie zaniedbane, mają one małe szanse na rozwinięcie się.

Jak zadbać o pisklaki zaraz po wykluciu się?

Gdy nadejdzie chwila wyklucia się piskląt, należy umieścić je w specjalnym pomieszczeniu, w którym temperatura powietrza nie jest wyższa niż 32 stopnie. Zaleca się również, rozdzielanie pisklaków według koloru ich pierza. Przypuszcza się, że młode indyki o jasnym upierzeniu, potrzebują więcej ciepła. Należy pamiętać, że pisklęta do piątego tygodnia życia nie powinny mieć kontaktu z wilgocią. Ściółka powinna być wykonana z ciemnej tkaniny bądź płótna. Odradza się stosowania trocin i siana, z racji tego, że może to zabić pisklaki.

Ważne jest również zadbanie o ich dziób, w tym celu pod karmą należy umieścić jakiś materiał/karton, tak aby nie dotykały dziobami metalu, bądź kamienia. Mając w swojej hodowli inne ptaki, należy indykom przygotować osobne miejsce. Jeśli młode trzymamy z innymi, narażone są na zachorowanie. Warto też pamiętać o tym, aby nie dopuścić do otyłości indyków. W tym przypadku zalecane jest, aby te ptaki miały możliwość poruszania się na wolnym wybiegu. Jeśli przesadzimy z dietą, Indyki dostaną tłuszczu, a oprócz nich nikt inny tego nie potrzebuje.

Przeciwwskazaniem również jest wypuszczanie piskląt na wybieg, poniżej jednego miesiąca życia. Możliwe jest to, jeśli zostanie odpowiednio przygotowana powierzchnia, ponieważ nierówności mogą doprowadzić do zranienia piskląt.

Jakie zapewnić warunki dla dorosłych indyków?

Ważne do zapamiętania jest to, aby nie umieszczać indyków wraz z innym ptactwem, ponieważ może to doprowadzić do rozprzestrzeniania się różnych chorób. Również zadbać należy o odpowiednią temperaturę. Dorosłym indykom wystarczy światło dzienne, nie jest konieczne montowanie oświetlenia. Indyki znoszą jaja nawet zimą.

Jeśli hodujemy indyki dla pozyskiwania jaj, wtedy należy zbudować grzędy, które będą przystosowane do tego ptactwa. Jednak nie zaleca się stosowania ich w przypadku cięższych okazów, które podczas odbijania mogą wyrządzić sobie krzywdę. Podajniki najlepiej zamontować wyjmowane, są one łatwiejsze w czyszczeniu i dezynfekcji środkami antyseptycznymi. Opcją do wyboru są również poidła smoczkowe, które zapewnią indykom czystość oraz suchość.

Hodowlane indyki preferują suche kąpiele, dlatego warto umieścić w ich pomieszczeniu koryto z piachem bądź popiołem, w zależności od ich potrzeb. Można wyściełać pomieszczenie trocinami, które zapobiegną powstawaniu wilgoci. Minimum raz do roku przeprowadzić generalne sprzątanie i dezynfekcję całego pomieszczenia.

Ekologiczny chów indyków, a tradycyjny

Prowadzenie hodowli ekologicznej nie jest prostą sprawą. Trzeba spełniać szereg wymogów, przestrzegać wytycznych. Jeśli chcemy, aby nasze jaja, mięso oraz pierze, były klasyfikowane jako ekologiczne, trzeba mieć ekologiczne gospodarstwo. Dodatkowo pokarm dla nich musi również być ekologiczny, pochodzący z tego samego gospodarstwa bądź innego. Stosuje się je, aby uzyskać jak najzdrowsze indyki. Pasza dla indyków przygotowywana jest z najwyższej jakości składników oraz wartości odżywczych. Zaletą takiej hodowli jest fakt, że produkty ekologiczne są droższe od normalnych. Oczywiście też zdrowsze, co pozytywnie wpływa na organizm człowieka.

Dieta ekologicznych indyków

Właściwa dieta ma ogromny wpływ na zdrowie oraz wzrost indyków. Odżywianie indyków różni się w poszczególnych etapach ich życia. Poniżej nakreślimy, jak to wygląda:

  • Na początku, czyli w wieku 1-2 tygodni stosujemy dietę wysokobiałkową ze względu szybkiego wzrostu, w tym okresie. Karmienie pisklaków również uzależnione jest od ich przeznaczenia. Indyki, które przeznaczone będą na mięso, karmione są paszą dla brojlerów zmieszaną z paszą wysokobiałkową (w okolicach 23-28%). Wielkość dziennego zapotrzebowania to 50 g, należy podzielić ja na dwie równe części i podać dwa razy dziennie w równomiernym odstępie;
  • Indyki w wieku 3-6 tygodni mają zmianę diety. Dobieramy paszę o mniejszej zawartości białka, do 22%. Zmianę diety należy wprowadzać stopniowo, ponieważ szybka zmiana może spowodować otyłość, oraz stres. Wielkość porcji zwiększamy do 80 gramów dziennie.
  • W wieku 7-18 tygodni bardzo ograniczamy spożywanie paszy wysokobiałkowej, nawet do 18%. Dobieranie diety w tym okresie może się różnić zarówno dla samic jak samców. Wielkość porcji dziennej to nawet 120 gramów dziennie dla samców, a 100 gramów dla samic.

W diecie nie tylko pasza

Należy uwzględnić również witaminy oraz minerały. Odpowiednia suplementacja ma ogromny wpływ na zdrowie, rozwój oraz wzrost. Poniżej jakie podawać oraz w jaki sposób.

  • Witamina A – odpowiada za wzrost, nerwy wzrokowe oraz utrzymanie zdrowej skóry i dróg oddechowych. Podajemy ją, dodając do paszy takie produkty jak: marchew, czy dynię;
  • Witamina D – odpowiada za prawidłowe przyswajanie wapnia, który ma pozytywny wpływ na rozwój i kości. Podajemy ją dodając do diety olej rybny.
  • Witamina E – przeciwutleniacz, który ma wpływ na mięśnie i układ odpornościowy. Włączamy do diety w postaci kukurydzy, bądź pszenicy;
  • Witaminy z grupy B – dbają o metabolizm energetyczny, wspierają układ nerwowy oraz zdrowy wzrost. Jako naturalne źródło, wstępują w kukurydzy i soi;
  • Witamina C – jest dobrym przeciwutleniaczem oraz dba o układ odpornościowy. Do diety dodajemy ogórki, jabłka, pomarańcze;
  • Witamina K – prawidłowa produkcja krwi i wzmacnianie kości. W diecie dodajemy zielona warzywa.

Minerały w diecie indyków są niezbędne, aby zadbać o ich wzrost i rozwój. Najważniejszymi z nich są:

  • Wapń – do diety dodajemy grzybów, węglanu wapnia, czy mielonego półpaśca;
  • Fosfor – zboża;
  • Żelazo – indyki mogą lizać glebę bądź piasek;

W ekologicznym chowie indyków nie podajemy antybiotyków. Chyba że lekarz weterynarii stwierdzi inaczej. Jednak w chowie ekologicznym zabronione jest podawanie leków weterynaryjnych. W celach utrzymania prawidłowego zdrowia indyków dbamy o ich profilaktykę. Możliwe jest to poprzez odpowiedni dobór ras jak i żywności zgodnie z wytycznymi karmienia drobiu. Wtedy indyki są w stanie poradzić sobie z ewentualnymi problemami zdrowotnymi.

Profilaktyka indyków w chowie ekologicznym

Wystrzegamy się podawania suplementów, które nie są naturalnego pochodzenia. Zapobiegając chorobom, możemy podawać ziołowe środki. Drób ekologiczny dostaje takie produkty jak napary z dzikiej róży, głogu oraz jarzębiny i igliwia sosnowego. Dodatkowo popularnym naturalnym produktem jest czosnek, które ma szerokie właściwości, takie jak: antywirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwrobacze.

Pożywienie dla ekologicznych indyków

Ogólnie rzecz biorąc indyki, należą do ptaków wszystkożernych, jednak ich podstawowym produktem odżywczym są rośliny. Jako że dieta dla każdego powinna być zbilansowana, indyki będąc na wolnym wybiegu, zjadać będą ślimaki, różne owady, dżdżownice oraz gąsienice. Dla ekologicznych indyków mięso nie stanowi podstawy ich żywienia, ale opłacają ich dietę w źródło białka, witaminy oraz sole mineralne. Jest to sposób, aby uniknąć podawania im ich w formie leków, a w sposób naturalny.

W zaleceniach młode indyki powinny odżywiać się paszami z jęczmienia i owsa. Jednak przeciwwskazane jest karmienie tymi paszami pisklaków, ponieważ mają wolniejszy proces trawienia. Dorosłym indykom Podajemy ekologiczne mieszanki paszowe, wprowadzając do diety warzywa i owoce, które dostarczą im cennych składników odżywczych. Rano można wprowadzić im zacier z zieleniny, w południe pełne ziarno, a na wieczór inne pokarmy uzupełniające dietę.

Jakie warzywa i owoce podawać indykom?

Indyki są ptakami, które uwielbiają buraki. Jest to warzywo, które znajdzie się na czele listy ich ulubionych przysmaków. Dobre i lubiane przez nich są również: kukurydza, ziemniaki, marchewka i różne zioła. Podawane warzywa powinny być drobno pokrojone, a zioła posiekane. Robi się to w celu łatwiejszej konsumpcji przez zwierzęta oraz pewności, że nie będą obciążeniem dla żołądka. Do diety indyków możemy również dodać posiekaną pokrzywę oraz warzywa strączkowe.

Indyki, które przeznaczone są na mięso, mają dietę bogatszą w białko. W ich diecie oprócz warzyw i ziół znaleźć powinien się odtłuszczony twaróg oraz gotowane jaja. W ich mieszankach paszowych powinny pojawić się takie dodatki jak estragon, bazylia, tymianek, papryka oraz kminek. Takie kombinacje mają korzystny wpływ na ich układ trawienny.

Czego nie dodawać do diety ekologicznych indyków?

W diecie nie powinny znaleźć się produkty, które zawierają ostre przyprawy oraz sól. Nie zaleca się karmienia indyków pieczywem moczonym w wodzie, czy mleku. Jeśli chleb zawiera ulepszacze oraz inne konserwanty, może to mieć zły wpływ na zdrowie ptaków. Regularne jedzenie pieczywa może doprowadzić do ich nadwagi. Nie powinny również spożywać resztek naszych pokarmów, bądź nieświeżych produktów.

Podsumowanie

Prowadzenie ekologicznego chowu indyków, nie jest taką prostą sprawą. Trzeba mieć odpowiednią dokumentację z instytucji. Zadbać o warunki sprzyjające rozwojowi indyków oraz prowadzić im zbilansowaną dietę. Jednak wszystko to prowadzi to wyhodowania zdrowych i smacznych indyków.