Sprzedaż produktów o pochodzeniu zwierzęcym możliwa jest poprzez prowadzenie działalności MOL.
MOL- definicja
Jest to działalność przetwórcza, która obejmuje tylko produkty zwierzęce:
- Mleczne,
- Na bazie siary;
- Przetworzone lub wstępnie przetworzone z rybołówstwa;
- Surowe mięso;
- Produkty z jaj;
Do sprzedaży możemy również zaliczyć produkty z warunków fermowych; rozbiór i sprzedaż mięsa wieprzowego, baraniego, wołowego, końskiego, drobiowego, czy koziego.
Jest specjalne rozporządzenie, które określa zakres i obszar produkcji, ale również jakiej wielkości mogą być dostawy produktów zwierzęcych. Jednocześnie ściśle przedstawia wymogi weterynaryjne, które muszą zostać spełnione, aby prowadzić taki rodzaj działalności. MOL to rodzaj działalności, w której prowadzimy sprzedaż i dostawę na rynek o niewielkiej skali.
Kiedy rolnik może prowadzić działalność MOL?
Na prowadzenie działalności marginalnej, lokalnej ograniczonej (w skrócie MOL) wpływa kilka czynników, które przedstawiamy już poniżej:
- Przedmiot działalności – aby zacząć prowadzić taką działalność, musimy wiedzieć jakie produkty pochodzenia zwierzęcego możemy sprzedawać;
- Podmiot – z którym dokonujemy transakcji sprzedaży. Jest to sprzedaż i dostawa dla konsumenta, który prowadzi handel detaliczny o przeznaczeniu dla konsumenta końcowego, takich jak: sklepy, restauracje czy stołówki;
- Wielkość działalności – nie nałożono ilości sprzedaży konsumentom końcowym, może ona zostać dokonana np. w budynkach znajdujących się przy zakładzie produkcyjnym, różnego rodzaju środkach transportu, czy poprzez wysyłkę. Jeśli chodzi o limity wagowe, są one obowiązkowe już dla zakładów, które prowadzą handel detaliczny przeznaczony dla końcowego konsumenta;
- Obszar działalności – działalność może być prowadzona na terenie produkcji oraz niedalekich obszarach takich jak: województwo, powiat, czy miasta, które sąsiadują z obszarem produkcji.
Czy są jakieś wyjątki, które nie nakładają na nas żadnych ograniczeń?
Ograniczenia mogą nas nie dotyczyć jeśli sprzedajemy konsumentom końcowym produkty pochodzenia zwierzęcego podczas takich wydarzeń jak:
- Wystawy;
- Festyny;
- Targi;
- Kiermasze organizowane w celu promowania produktów;
Jedyne co trzeba zrobić to na co najmniej 7 dni przed dniem planowanej sprzedaży produktów, musimy poinformować pisemnie powiatowego lekarza weterynarii. W piśmie rolnik zobowiązany jest przedstawić:
- Swoje dane, imię i nazwisko, ewentualnie nazwę prowadzącego działalność MOL;
- Adres prowadzonej działalności;
- Dane o miejscu sprzedaży i czasu, w jakim będzie prowadzona.
Jak zarejestrować działalność MOL?
Osoba, która chce rozpocząć produkcję MOL (działalność marginalna, lokalna i ograniczona) zobowiązany jest zarejestrować działalność gospodarczą. Na okres 30 dni przed rozpoczęciem działalności powinien złożyć wniosek o wpisanie do rejestru zakładów do powiatowego lekarza weterynarii, uwzględniając lokalizację. Należy lekarza powiadomić o wielkości i zakresie zakładu produkcyjnego oraz o rodzaju produktów zwierzęcych, które są planowane pod produkcję. Na taki wniosek lekarz wydaje decyzję dotyczącą wpisu do rejestru zakładów i nadaje specjalny weterynaryjny numer identyfikacyjny. W momencie otrzymania decyzji możemy zacząć produkcję.
Jakie warunki muszą spełniać pomieszczenia, w których ma być prowadzona działalność?
Tak jak dla wszystkich sektorów żywieniowych, tak i w przypadku działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej (MOL) są określone przepisy, które określa rozporządzenie w sprawie higieny środków spożywczych.
Produkcja wyrobów pochodzenia zwierzęcego w ramach działalności MOL może być:
- Osobnym pomieszczeniu – powinny one spełniać warunki, umożliwiać higieniczne przygotowanie czynności i mieć specjalne dostosowania do przetworzenia i przechowywania żywności, zachowując odpowiednie warunki;
- Wyodrębnionym pomieszczeniu – z wyłącznym przeznaczeniem do tej produkcji i sprzedaży, np. kuchnia letnia;
- W budynku mieszkalnym, kuchni – uwzględniając wymagania, które dotyczą umiejscowienia, projektu oraz konstrukcji, oraz zachowania czystości i dobrostanu, aby uniknąć zanieczyszczeń.
HACCP a MOL
Jak w każdym zakładzie mającym styczność z żywnością, powinno opracować i stosować zasady HACCP. Są to praktyki higieniczne, które powinny być spełniane na każdym etapie produkcji, aby zapewnić żywności odpowiednie warunki. Taka księga HACCP powinna również zawierać potencjalne zagrożenia, które mogą wystąpić podczas produkcji. Takie zasady powinny być przestrzegane przez każdą osobę znajdującą się na produkcji.